Følg Flixfilmer på Facebook - Få nyheter om nye filmer og serier på Netflix

Den beste Sherlock Holmes? Elementært, min kjære Watson! 

Date: 14/04/2022 | Ingen kommentarer

Arthur Conan Doyles klassiske detektiv Sherlock Holmes har løst vanskelig kriminalsaker helt siden 1887, og vært hovedperson i hele 56 noveller og fire romaner. De aller fleste av fortellingene er fortalt gjennom øynene til Holmes biograf og venn doktor John Watson. Denne dynamikken mellom Holmes og Watson gir historiene et unikt særpreg.  

Sherlock Holmes fortsetter å fascinere nesten 140 år etter sin første opptreden i romanen En studie i rødt. Nye TV-serier og filmer dukker opp med jevne mellomrom, og det finnes til og med en spilleautomat med tema Sherlock Holmes – den finner du på casino på nett. Men hvem er egentlig den beste Sherlock Holmes på kino og TV? 

Henry Cavill i Enola Holmes 

Henry Cavill har spilt i mange storfilmer, og mange gjenkjenner ham fra de nyeste Superman-filmene. I Enola Holmes spiller han en birolle til den virkelige hovedpersonen, lillesøster Enola Holmes. Samtidig tar Cavill med seg en helt egen tilnærming, med en mykere Holmes med flere følelser. Det er en interessant og uvanlig vinkling, det er lett å glemme hvor uhøflig Sherlock Holmes vanligvis er mot omgivelsene. Det gikk faktisk så langt at The Conan Doyle Estate, som eier rettighetene til Sherlock Holmes, stevnet Netflix for retten grunnet at Holmes ble tolket som en person med følelser.  

Jeremy Brett i The Adventures of Sherlock Holmes 

Det er sannsynligvis noen yngre seere som ikke har fått med seg Jeremy Bretts innsats for Holmes-universet, men mange mener at denne tolkningen er gullstandarden for den britiske detektiven. Til sammen 42 historier ble sendt i 41 episoder, i perioden april 1984 til og med april 1994. Jeremy Brett ble etter hvert svært opptatt av rollen sin, en interesse som også kan ha hengt sammen med at skuespilleren kjempet med bipolar lidelse og manisk depresjon i store deler av livet sitt. Resultatet er en fantastisk nyansert og eksentrisk Holmes, som holder seg godt den dag i dag. 

Robert Downey Jr. i Sherlock Holmes 

Det er ganske langt mellom Jeremy Bretts nyanserte Holmes og Robert Downey Jr. i Guy Ritchies tolkning Sherlock Holmes. Legg merke til at det også er lagt to oppfølgere, Sherlock Holmes; A Game of Shadows og Sherlock Holmes 3 (som ikke har hatt premiere ennå per april 2022). Downey mottok faktisk en Golden Globe for innsatsen i Sherlock Holmes, for beste skuespiller i komedie/musikal. Noen synes at den naturlige karismaen til Downey Jr. gjør at Holmes fremstilles som litt vel ekstrovert, men filmen er tro til hans tette bånd til Watson. 

Benedict Cumberbatch i Sherlock 

Mange internasjonale kåringer plasserer Jeremy Brett helt på topp når det gjelder skuespillere som har portrettert Holmes, men Benedict Cumberbatch er ofte tett etter. Hans prestasjoner i TV-serien Sherlock mellom 2010 og 2017 har uten tvil åpnet opp Arthur Conan Doyles univers for en helt ny gruppe seere, med en mye mer moderne Sherlock Holmes. Cumberbatch leverer en fantastisk Sherlock, med nydelige replikker og en urokkelig tro på sin egen overlegne intelligens. Samspillet med Martin Freeman som spiller Watson er også genialt. Cumberbatch ble nominert til en rekke priser, og vant en Primetime Emmy Award i 2014. Cumberbatch sin Holmes hadde helt sikkert konstatert: Elementært, min kjære Watson! Cumberbatch er den beste Sherlock.  
Skriv kommentar