Følg Flixfilmer på Facebook - Få nyheter om nye filmer og serier på Netflix

En banebrytende film

Date: 29/10/2018 | Kommentarer er skrudd av for En banebrytende film

Dagens filmer er spekket med spesialeffekter og tilbyr en teknologi som filmskaperne for 30 år siden bare kunne drømme om. Allikevel føler vi at det er langt mellom klassikerne i disse dager, og vi sliter en del med å plukke ut nye filmer som det vil bli snakket om i 2048.

Det ble selvsagt laget mange filmer på 1980-tallet som fikk mindre oppmerksomhet, men en av de som gjorde mest inntrykk var klassikeren Rain Man fra 1988, som i disse dager er gjort tilgjengelig på Netflix. Denne filmen setter fokus på autisme og hvordan samfunnet og omgivelsene behandler personer som er «annerledes».

En ung Tom Cruise i hovedrollen

De fleste fikk sikkert med seg at Tom Cruise nylig var på norgesbesøk, og på 1980-tallet ble han regnet som en av Hollywoods mest lovende unge skuespillere med hovedroller i kassasuksesser som «Cocktail», «Top Gun» og «Risky Business». I Rain Man spiller han den arrogante forretningsmannen Charlie Babbitt som oppdager at faren nesten har gjort ham arveløs og testamentert bort hele formuen til den institusjonen som huser den autistiske broren hans, spilt av Dustin Hoffmann. Tom Cruise blir dermed nødt til å slå kloa i formuen på en eller annen måte for å innfri de økonomiske forpliktelsene sine, men dette skal vise seg å bli vanskeligere enn først antatt.

Dustin Hoffmann vant Oscar

Det skulle allikevel vise seg at Dustin Hoffmann fikk de beste skussmålene for skuespillerprestasjonene i filmen, og han ble blant annet belønnet med Oscar i 1989. Hoffmann spiller Raymond Babbitt som lider av savantsyndrom, noe som betyr at han må følge strenge selvvalgte rutiner for å kunne fungere i hverdagen. Charlie tar med seg broren sin på en lengre biltur i USA i den hensikt å slå kloa i arven, men i løpet av turen oppdager han at Raymond er i besittelse av en unik hukommelse og telleferdigheter. Siden Charlie står på konkursens rand velger han å ta med seg broren for å se om brødrene har lykken med seg rundt blackjack-bordene i gamblingmetropolen Las Vegas. Ingen av dem er drevne casinospillere, og på den tiden var det heller ikke mulig å spille blackjack på nettet.  Blackjack er på ingen måte ert komplisert spill, men man må allikevel forstå de grunnleggende reglene for å kunne lykkes rundt bordet. Hvis ikke, kan det lønne seg å ha en god hukommelse, og de to brødrene lykkes med å sikre seg en stor gevinst takket være Raymonds fantastiske hukommelse, og Charlie kan derfor innfri gjelden sin og bli bedre kjent med storebroren sin.

Hva forteller Rain Man oss i dag?

Filmen setter fokus på mange av de problemene som «annerledes» personer møtte på den tiden. I disse dager snakkes det mer åpent om autisme, og kanskje var Rain Man med på å åpne dørene for en friere diskusjon om temaet? Tidligere var det ofte slik at personer med autisme ble utestengt fra samfunnet, men i disse dager legger stadig flere firmaer og offentlige myndigheter til rette for at personer med denne diagnosen kan delta i arbeidslivet og samfunnet på lik linje med alle andre. Filmens timing var også perfekt, siden den kom på slutten av jappetiden på 1980-tallet. Dette var en periode hvor vi var i ferd med å bevege oss mot et mer tolerant samfunn, og Rain Man var derfor en viktig bidragsyter til at vi har kommet dit vi befinner oss i dag.
Comments are closed.