Følg Flixfilmer på Facebook - Få nyheter om nye filmer og serier på Netflix

Har Hollywood grunn til å frykte Netflix og HBO?

Date: 03/08/2020 | Ingen kommentarer

Tilbake i 2018 uttalte den prisbelønte filmregissøren Steven Spielberg under et intervju med ITV News at strømmetjenester som Netflix og HBO allerede truer de store filmstudioene i Hollywood. Han skapte en stor debatt da han i samme intervju kom med påstanden: Når du lager en TV-film, fortjener du en Emmy og ikke en Oscar.

Mye tyder på at mister Spielberg visste hva han snakket om, for med til sammen 39 Oscar-nominasjoner alene i 2019 og 2020, er Netflix virkelig i ferd med å feste grepet som en av de aller største aktørene i filmbransjen. Og de er ikke alene, tenk bare på den enorme suksessen strømmetjenesten HBO har opplevd de siste årene med serien som omtales som verdens mest sette TV-serie, Game of Thrones, som strakk seg helt fra 2011 til 2019 og som har har blitt belønnet med en rekke priser.

I tillegg til alle Oscar-nominasjonene, var Netflix også nominert til 34 priser under årets Golden Globe Awards. Selv om de i ettertid av flere har blitt utropt som den store taperen, ettersom kun to av de 34 nominasjonene resulterte i priser.

Hele 11 av de 34 nominasjonene var for Netflix sine storfilmer “Marriage Story” og “The Irishman”, men det var kun førstnevnte film som ble belønnet med en pris som gikk til Laura Dern for beste kvinnelige birolle. “The Irishman” hadde fem nominasjoner, men fikk ingen priser.

Den andre Golden Globe stautuetten til Netflix gikk til Olivia Colman, som vant prisen for beste kvinnelige skuespiller for sin solide innsats i filmen “The Crown”.

Netflix sin største konkurrent, HBO, var nominert i fire kategorier for serien “Chernobyl” og ble belønnet med to priser. Den ene gikk til den svenske skuespilleren Stellan Skarsgård for beste mannlige birolle, mens den andre statuetten ble utdelt for beste miniserie eller TV-film. Dette var forøvrig den første Golden Globe-statuetten til Stellan Skarsgård. Det er bare å gratulere.

Strømmetjenester vs Hollywood

Den amerikanske storavisen New York Times skrev etter årets Golden Globe Awards at det etablerte Hollywood dyttet strømmetjenestene tilbake, og refererte til filmen “Once Upon A Time In Hollywood”, som stakk av med tre priser og filmen “1917” som fikk to priser.

Men bør egentlig formatet filmen er laget for være avgjørende for om kunstverket, som jo en film er, skal bli belønnet med en Golden Globe- eller en Oscar-statuett? Både regi og ikke minst skuespillerprestasjoner kan jo være like bra i en TV-film som i en film som kun er laget for kinolerretet.

“Bare” to Oscar-statuetter til Netflix

Det var mange som forventet at Netflix skulle stikke av med flere priser under årets Oscar Academy Awards, som forøvrig var den 92. i rekken. Slik gikk det som kjent ikke, da de “bare” vant to Oscar-statuetter. Den ene for beste dokumentar, American Factory, produsert av produksjonsselskapet til det tidligere presidentparet Michelle og Barack Obama, og den andre for beste kvinnelige skuespiller som ble tildelt Laura Dern for rollen i filmen “Marriage Story”.

Men selv om det ikke ble like mange Oscar-statuetter som mange forventet, satt Netflix likevel et spor etter seg med hele 24 nominasjoner. Mye tyder på at dette er en tendens som kommer til å fortsette også de neste årene, og kanskje blir det flere priser også.

De gode historiene vil alltid vinne

Det at strømmetjenester som Netflix og HBO har inntatt den store filmscenen med glans, viser bare at så lenge historien er bra og håndverket er godt, spiller det ingen rolle om det er en kinofilm, en TV-film eller en serie.  Både kjente TV-serier og store kinofilmer er for eksempel populære inspirasjonskilder for produsentene av online spill. Spillbransjen er i sterk vekst, det kan du se flere eksempler på nettcasino guide.

Det er hva folk liker som teller, ikke formatet det er laget for. Så lenge folk blir underholdt og at deres behov for opplevelser og spenning blir ivaretatt, vil folk benke seg ned enten det er i en kinosal, hjemme foran TV’n, datamaskinen eller mobiltelefonen for den saks skyld.

Steven Spielberg har neppe endret mening. De store filmstudioene i Hollywood bør absolutt passe seg for strømmetjenester som Netflix og HBO. De har kommet for å bli, og de kommer bare til å bli større og større.
Skriv kommentar