Følg Flixfilmer på Facebook - Få nyheter om nye filmer og serier på Netflix

Hvordan Planet of the Apes ble et globalt fenomen

Date: 20/03/2018 | Ingen kommentarer

En av de største problemene film-franchiser møter på er at oppfølgeren ikke evner å leve opp til originalen, og dermed mottar sviende kritikk fra både anmeldere og dedikerte fans. Den siste «Planet of the Apes»-filmen er et bevis på at denne franchisen har greid det umulige, å stadig forbedre seg.

Allikevel kan man lure på hva grunnen er. Hvorfor har akkurat denne filmen serien lykkes i å skape suksessfulle filmer på rekke og rad. Hvorfor er produkter, som spill, t-skjorter, lekefigurer og andre effekter, fortsatt populære blant fans over hele verden, nesten 20 år etter den første filmen? Dette er nemlig en av de lengstlevende filmseriene i hele Hollywood, kun toppet av James Bond.

Spill

Filmserien har lykkes i å transcendere kinolerretet og har også tatt steget inn i spill-verdenen. Det har vært vanlig at man har lansert spill til Playstation og Xbox, og spilleautomater på online casinoer, samtidig som filmene kommer på kino. For eksempel ble «Planet of the Apes: The last Frontier» lansert på Xbox og Playstation i fjor, samtidig som den siste filmen i serien. I sammenheng med filmlanseringen ble det også lansert spilleautomater, en av spilleautomatene inspirert av filmserien heter “Planet of the Apes” og ligger på redbet. Et faktum som videre underbygger franchisen sin popularitet.

På denne måten har filmserien tatt steget ut av kinosalen og inn i livet til publikum. Dermed har fans knyttet enda sterkere bånd til serien.

Historiefortelling

En av de mest avgjørende aspektet ved en populær filmserie er kvaliteten til manuset og den generelle historiefortellingen . De tidligere filmene i serien har hatt noen problemer med å fortelle historien som leder opp til klimakset i filmen, men den samlede filmserien har sammen skapt en fin og gradvis oppbygning, hvorav alle filmene følger den samme røde tråden.

Kort fortalt har apene i løpet av alle filmene videreutviklet seg og blitt smartere, mens menneskeheten har hatt en nedadgående kurve i samme takt. Begge artene har utfordret hverandres territorium i løpet av alle filmene.

Denne sammenhengende historiefortellingen over flere filmer har tatt med seg seerne på en lang reise og har ført til at hver enkelt fan føler seg personlig knyttet til historien.

Følelser

Følelsene som blir portrettert i alle filmene, inkludert den siste, er garantert en av de største grunnene til filmserien sin suksess. Mennesker evner å relatere seg til dommedagsprofetier og menneskehetens kamp for å overleve i møte med vanskelige odds. Samtidig evner også mennesker å relatere seg til apene, siden disse deler mange av karakteristikkene vi er vant til å se i mennesker. Apene har sitt eget samfunn, sine egne familier, sitt eget hierarki og forsøker, i likhet med menneskene, å kjempe for sin arts overlevelse i møte med vanskelige odds.

Teknologi

En av de største utfordringene ved de første filmene var naturlig nok teknologien tilgjengelig. Det hadde eksempelvis ikke vært mulig i dag å bare kle ut mennesker i apekostymer. Man er avhengig av å generere gode nok animasjoner ved hjelp av ulike teknologiske nyvinninger for å holde publikum overbevist og fornøyde. I dag er det mulig å bruke spesialeffekter til å skape realistiske ansiktsuttrykk, bevegelser og virkelighetstro animasjoner. Dette har helt klart vært avgjørende for filmseriens videre overlevelse.

Casting

Et annet viktig aspekt er hvem man velger å bruke som skuespillere, hva er nemlig en film uten gode skuespillere?

Planet of the Apes har i denne sammenheng truffet blink ved hver korsvei. James Franco var den perfekte skuespilleren til å spille vennen til Caesar slik at vi kunne bli kjent med apene og knytte emosjonelle bånd til dem. Jason Clarke var den perfekte farsfiguren da vi forsøkte å holde kontakt med apene via en felles bekjent. Woody Harrelson var den perfekte tøffe soldaten vi trengte for å tvinge oss til å velge side; mennesker eller aper?
Skriv kommentar